21.01.2012

Gjesp smitter også blant undulater

Vi som har levd med fugler visste nok dette fra før, men nå er det altså bekreftet at også undulater begynner å gjespe hvis sidemannen gjør det. Forskning.no skriver at "[g]jespingen i seg selv er ikke spesielt enestående, men det at du oftere gjesper etter at en artsfrende nettopp har gjort det samme, har hittil bare vært observert blant primater." Studien bak forskningsfunnene kan lese på denne lenken. Konklusjonen i denne er:
Signals may frequently originate from physiologically relevant behaviors adapted for social purposes. Spontaneous yawning is associated with stress, arousal and thermoregulation in a variety of species, including budgerigars. While the physiological function of stretching is less clear, vertebrates frequently stretch before beginning to move. Stretching also co-occurs with yawning in a variety of species and may therefore be associated with arousal. The observational results presented here suggest that yawning and stretching are at least mildly contagious in budgerigars under semi-natural flock-living conditions. In line with each behavior’s presumed physiological function, contagious yawning and stretching may ultimately coordinate mental state and a group’s collective movements, but future research needs to test these predictions (Michael L. Miller et al. 2011: 6).
Nr. 1 strekker seg, mens Alice hviler med hodet i vingen.
I kontakt med nye (gjerne ikke-tamme) fugler har jeg gjerne brukt denne smittefunksjonen (som jeg har opplevd ha vært der) bevisst for å bli kjent med dem. Jeg har pleid å begynne med det jeg kaller "lukke øynene-leken", der jeg bare sitter ved siden av buret og begynner å blunde med øynene (enten før eller etter undulaten selv har gjort det). Etter hvert har jeg og den aktuelle undulaten sittet begge to og blundet, og stemningen har vært veldig rolig og koselig. Så har jeg fulgt opp med gjespesmitting, og strekkesmitting. Etter en stund har vi kanskje skjerpet litt nebb sammen. Uten å ha noe forskning i ryggen, har jeg i hvert fall opplevd at dette har fungert som en første "bli trygg på hverandre og kjent med hverandre".
En annen smittsom aktivitet. Gudrun og Bøk pusser seg.
Alle undulatene jeg har kjent har også benyttet vingeløfting og vingestrekking som hilsing. Jeg pleier alltid å strekke armene i været for å hilse tilbake. Og når det gjelder den smittsomme vingestrekkingen, er det artig å se at noen undulater er mer "sensitive" enn andre. Vår kjære Felicity, som måtte avlives i julen (i en alder av 12 år), var meget enkel å påvirke. Hvis vi strakk armene i været, så gjorde alltid hun også en god strekk. De andre må liksom være i humør for å være med på strekkingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar